Biztonságtechnikai rendszerek javítása és programozása

Nagyon fontos dolog hogy a biztonság technikai rendszerek javításához nem nyúlhat bárki. Csak ezekre a feladatokra a (tanfolyamokon részt vett autószerelő-autóvillamossági szerelő kollégák) nyúlhatnak. A légzsákok pirotechnikai eszközök. Egy rossz helyre való mérés következtében akár el is tudjuk durrantani a légzsákokat, vagy akár az övfeszítőket. Az ABS-ESP (blokkolás és kipörgés gátló) rendszerekhez is kiképzett szakembereink javíthatják.

Kipörgés gátló szabályozás 

 

A kipörgés gátló szabályozó rendszer megakadályozza a meghajtott kerekek kipörgését és biztosítja a jármű stabilitását. A szabályozás a motorvezérlő rendszer segítségével motorbeavatkozás és/vagy a fékhidraulika fékbeavatkozás segítségével történik. A kipörgésgátló szabályozó rendszer a blokkolásgátló rendszer kibővítése. A kipörgésgátló szabályozó rendszer vezérlőegysége kiértékeli minden kerék fordulatszám érzékelő jelét, és kiszámítja ezekből a kerék csúszás értékeket.  A vezérlő egység ilyen módon érzékeli a kerekek kipörgését vagy blokkolási hajlamát. A kerekek hajlamosak a blokkolásra, egy ABS szabályozási beavatkozás történik.

 

Ha a meghajtott kerekek kipörgésre hajlamosak, a vezérlő egység a mágnesszelep részegység segítségével a vezetőtől függetlenül szabályozza a féknyomást és/vagy küld információt a motorvezérlő rendszernek, hogy a motornyomaték megfelelően helyesbítésre kerüljön. Az alsó sebesség tartományokban rendszerint fékbeavatkozás történik. A magasabb sebesség tartományokat motorbeavatkozással oldjuk meg. Mihelyt a kipörgés gátló szabályozó rendszer szabályoz az információs lámpa villogni kezd.

 

Különböző járműveknél a kipörgés gátló szabályozó rendszer a kipörgés gátló szabályozó billentyű részegység segítségével az ismételt kézi bekapcsolásig, egy meghatározott sebesség érték túllépéséig vagy a motor következő beindításáig működésképtelenné tehető.

 

Elektronikus stabilitás program 

 

Az elektronikus stabilizáló programrendszer stabilizálja a járművet kritikus közlekedési helyzetekben. A blokkolásgátló rendszer és a kipörgésgátló szabályozó rendszer az elektronikus stabilizáló programrendszerbe van integrálva. Az elektronikus stabilizáló programrendszer lefékez egyes kerekeket, ezzel stabilizálja a járművet és biztonságos haladási pályán tartja. Ezenkívül a motornyomatékot csökkenti, és az automata sebességváltó kapcsolási sorrendjét befolyásolni lehet.

 

A kormánykerék szögérzékelő részegység, valamint a fordulatszám érzékelő részegység jeleiből a rendszer felismeri a kívánt közlekedési manővert. A kormánykerék szögérzékelő részegység érzékeli a kormánykerék részegység helyzetét és a fordulatszám érzékelő részegységek érzékelik minden kerék sebességét és csúszását.

 

A forgási arány érzékelő részegység és a kereszt gyorsulás érzékelő részegység jeleiből a rendszer felismeri a jármű tényleges menet tulajdonságait. A forgási arány érzékelő részegység a jármű minden saját függőleges tengelye körüli forgó mozgását érzékeli. A kereszt gyorsulás érzékelő részegység a centrifugális erőket érzékeli kanyar menetben.

 

A vezérlő egység állandóan összehasonlítja a jármű előírt és tényleges szituációját. Ha az adatok egymástól eltérnek a vezérlő egység azonnal vezérlést ad a hidraulika részegységeknek és a csúszási viselkedés a megfelelő kerekeken kiigazítódik.

 

A légzsák vezérlő egység komponens a járműbe épített érzékelőkből meghatározza a baleset súlyosságát. Az ütközés erejétől és irányától függően az ülések védelméhez szükséges komponenseket a légzsák vezérlő egység komponens vezérli.