Futóműjavítás és futóműbeállítás

Mi az a futómű beállítás?
A futómű beállítás során megvizsgálják, hogy az autó kerekei a gyártó által megadott értékeknek megfelelően, egymással összehangolva futnak-e az úton. Ellenőrzik, hogy a futómű a gyártó által megadott értékekre van-e beállítva, eltérés esetén elvégzik a szükséges beállításokat. A cél a maximális úttartás és ezzel a kellemes és biztonságos vezetési élmény biztosítása.

Miért fontos a futómű beállítás?
Számos oka van annak, hogy miért nem szabad elhanyagolni a futómű rendszeres ellenőrzését. Ez a mindössze pár ezer forintos tétel ugyanis rengeteg plusz költségtől, bosszúságtól és nem utolsó sorban veszélytől kímélhet meg.

Lássuk, mi minden lehet a következménye a rosszul beállított futóműnek.

Kellemetlen vezetési élmény: például a kormányt folyamatosan ellen kell tartani, különben az autó elhúz, vagy egy kisebb nyomvályú is képes eltéríteni.
Csökkent biztonság: az abroncsok nem tapadnak megfelelően az úttesthez, így megnő a féktáv, kevésbé biztonságos a kanyarodás és vezetés.
A gumiabroncsok idő előtt elkopnak: sérült, deformálódott lengőkar, hibás beállítás, fokozott, rendellenes gumiköpeny kopást eredményez.
Tekintve, hogy mind a gumik, mind a futómű alkatrészek meglehetősen drágák, nem érdemes a futómű beállításon spórolni. Nem beszélve a saját magad, a családod és a közlekedés többi résztvevőjének a biztonságáról.