Pass Thru jármű elektronikák gyártói szoftverekkel való frissítése

Mit jelent a Secure Gateway (SGW) elnevezés?

  • A járműgyártóknak meg kell védeniük a járműveket a kibertámadások ellen.
  • A járművek biztonsági átjárója (secure gateway) ezt a célt szolgálja.
  • Ez azt jelenti, hogy a biztonsági átjárók alkalmazása miatt korlátozott a hozzáférés a jármű diagnosztikai funkcióihoz. Ezeken a biztonsági átjárókon keresztül csak akkor lehet hozzáférni a diagnosztikai funkciókhoz, ha a felhasználó rendelkezik egy, az internetre csatlakoztatott megfelelő diagnosztikai interfésszel (VCI), illetve az adott járműgyártónál* érvényes regisztrációja van.
  • A SGW hozzáférést biztosít a műhely számára, hogy kiolvassa a járműből a szükséges adatokat, ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy bármit megváltoztasson a vezérlőegységen (mint például a hibakódok törlése, stb.)
  • Néhány járműgyártó már 2017-ben megkezdte a biztonsági átjárók bevezetését, ugyanakkor 2020 szeptemberétől Európában minden újonnan bevezetett járműtípus számára kötelező lesz a gyártók számára valamilyen eljárás kidolgozása a járműadatok védelmére (2018/858-as EU-RENDELET).

Pass Thru

Modern autóink javítása során nem ritkán szembesülünk azzal, hogy bizonyos elektronikus rendszerek hibáinak megszüntetéséhez vagy csak gyári előírás miatt ECU-szoftverfrissítést kell alkalmaznunk. A márkafüggetlen szerelőműhelyek ilyenkor korlátokba ütköznek és gyakran kell ezt a fajta tevékenységet a márkaszervizekre hagyniuk.

Az EU-rendelkezés egy másik lényeges pontja a vezérlőegységek újraprogramozásával (Flash memória), illetve a részegységek illesztésével foglalkozik. Ezt a járműgyártók a megfelelő járműre, illetve annak minden beépített alkotórészére (kivéve immobilizer, lopásfigyelmeztetés) vonatkozóan lehetővé kell hogy tegyék a márkafüggetlen szervizek számára – mégpedig egy egységes és minden járműgyártóra egyaránt kötelező eljárási formában. Ezt az eljárást hívjuk Pass Thru-nak.

A Pass Thru – magyar fordításban átvitel – segítségével a járműgyártói adatok átvihetőek egy adott járműre úgy, hogy azok aztán lehetővé tegyék egy elektronikus rendszer szoftverfrissítését. Ehhez a műhelynek internetcsatlakozásra van szüksége, egy számítógépre, valamint egy Pass Thru, ill. Euro 5 támogatott interfészre.